Kilátó-túra

2023.07.22

Csengő-hegyi kilátó, Széchenyi Zsigmond kilátó Tésen.

Mindkettő könnyűszerrel elérhető Bakonynánáról gyalogosan is, bár a tési lényegesen messzebb van a falutól. 


Csengő-hegyi kilátó

Bakonynánától nagyjából 3 kilométerre áll ez a kilátó. Nem túl magas, de a hat méteren található teraszról csodás panoráma tárul a túrázó elé. Balról, párátlan időben akár még a Balaton keleti csücskét is megpillanthatjuk, míg jobbról a Kőris-hegy uralja a tájat. A kettő között az eplényi Ámos-hegy a sípályákkal és Olaszfalu terül el. A kilátó tövében padok és tűzrakóhely várja a pihenni, ebédelni vágyókat. Ha valaki nem szeretne Bakonynánától elgyalogolni a kilátóig, akkor autóval is megteheti a táv nagy részét és csak kb. 1 km marad hátra, ahová nem szabad behajtani.


Széchenyi Zsigmond kilátó, Tés

Ez a kilátó megközelíthető Bakonynánáról gyalogosan vagy kerékpárral és autóval is.  A gyalogút egy murvás, erdészeti magánút,ahová autóval nem lehet behajtani. Ha  nem szeretnénk gyalogolni, akkor a Bakonynána és Tés közötti aszfaltos úton jutunk el Tésre. Az út bal oldalán található Erdei Büfé mellett fut egy gyalogút a kilátóhoz, de a faluból kiérve, bal oldalon megtaláljuk a murvás erdészeti út végét is. Ezen is elindulhatunk a kilátó irányába (innenkb.1,5 km). 

A táv, amit Bakonynánától meg kell tennünk, hogy eljussunk a kilátópontig csaknem 10 km és erősen emelkedik. A tési kilátó sokkal magasabb, mint csengő-hegyi társa.  A teteje majdnem 20 méterre nyúlik, a kilátóterasz pedig 15 méteres magasságban található. Megéri eljönni eddig, mert a panoráma láttán eláll az ember lélegzete. Nyugat felé nézve láthatjuk, hogy honnan indultunk, Bakonynána házai bukkannak elő a fák közül. Jobbról a Vértes vonulatai keretezik a látványt. Szép időben akár Pannonhalma is kivehető a horizonton. Ha autóval érkezünk, érdemes megvárni a naplementét. Felejthetetlen látványt nyújt, ahogy a lemenő nap aranyszínűre festi az eget és az erdőt. (A Republic -  Kék és narancssárga című dala jut róla midig eszembe.)